Materieel

Binnen de brandweer worden diverse soorten voertuigen gebruikt, in elke kazerne staat vrijwel altijd een ‘Tankautospuit’, een standaard voertuig wat onder andere voor brandbestrijding, hulpverlening en ongevallen met gevaarlijke stoffen een inzet kan doen. Daarnaast beschikt de brandweer over meer specialistische voertuigen die als aanvulling dienen op de tankautospuit. Enkele van deze specialistische voertuigen bedienen wij in samenwerking met andere kazernes, waaronder de Bijzondere Blusmiddelen Container, het Amsterdam Mutual Aid System en het Blusponton.

Tankautospuit

TS OuderkerkDe huidige tankautospuit is opgebouwd door de firma Gemco op een Mercedes chassis. De cabine biedt achterin plaats aan 5 manschappen (achterin) en voorin is plaats voor de chauffeur en de bevelvoerder. Verder beschikt het voertuig over een watertank met een inhoud van 1500 liter en een bluspomp met een vermogen van 3600 l/min bij 10 bar (lage)druk en 250 l/min bij 40 bar (hoge)druk. Voor de eerste aanval heeft het voertuig aan weerszijden een hogedruk haspel met 90 meter rubberslang (90l/min) en een 40m lagedruk straal (500l/min).  Achterop is nog een lichtmast gemonteerd met 2×150 watt schijnwerpers. Vooral in de buitengebieden is goede verlichting onontbeerlijk.

Voertuig gegevens:
Chassis: Mercedes-Benz Atego 1529F 4×2
kenteken: BZ-PZ-41
Roepnummer: 13-3333

Bijzondere Blusmiddelen Container (BBC)

DaM54DhW0AAI4aBDe bijzondere blusmiddelen container wordt onder meer gebruikt voor het ventileren van grote bedrijfspanden, het inzetten van grote hoeveelheden lichtschuim en het blussen van hoogspanningsruimtes (transformatoren) en serverruimtes waar water teveel schade zou aanrichten. De BBC bevat daarvoor grote elektrische en wateraangedreven ventilatoren welke ingezet kunnen worden voor het ventileren en voor het opbrengen van lichtschuim. Voor het blussen van branden in hoogspanningsruimtes en serverruimtes beschikt de BBC over vier CO2 blussers van elk 50kg.

 

Amsterdam Mutual Aid System (AMAS)

WhatsApp Image 2017-09-23 at 12.52.00In samenwerking met een aantal bedrijven is het AMAS blussysteem aangeschaft, waarbij onder andere brandweer Amsterdam-Amstelland personeel levert voor het bedienen van het blussysteem. Het systeem is in eerste instantie ontwikkeld voor het bestrijden van tankput branden. Het AMAS blussysteem bestaat uit:

  • 2 pompen met een vermogen van 1000pk
  • 2 blusmonitoren op aanhanger
  • 6km 150mm slang
  • Meerdere schuimcontainers

De blusmonitoren hebben elk een capaciteit van meer dan 23.000 l/min, in totaal kan dus meer dan 45.000 l/min aan water of schuim opgebracht worden. Om deze grote hoeveelheid water bij de monitoren te krijgen wordt er gebruik gemaakt van 6 parallel aangesloten 150mm slangen per monitor. Dit resulteert in een maximale inzetdiepte vanaf de pomp van 500m. Één a twee keer per jaar wordt er een grootschalige oefening georganiseerd waarbij het hele systeem daadwerkelijk opgebouwd en getest wordt.

Samen werken aan brandbestrijding from AMAS on Vimeo.

Verleden

Foto’s van brandweervoertuigen welke wij hebben gebruikt in het verleden: