De kazerne

Korte geschiedenis van onze kazerne

kazerne-ouder-amstelIn het verleden bevond de ingang zich aan het Raadhuisplein, maar sinds de kazerne in 2006 is gedraaid, bevindt de ingang zich aan de Diedrick van Haarlemstraat. De achterkant van onze kazerne werd – in eigen beheer- verbouwd tot voorkant, omdat het plein werd volgebouwd. Het gebouw komt oorspronkelijk uit 1955 en werd indertijd geplaatst op een voormalige begraafplaats. Dat was de voornaamste reden om een dikke betonnen ondergrond te gebruiken.

Eerste autospuit

Brandweerauto-ouderkerk-anno-1925Bij de ingebruikneming van de eerste echte autospuit in 1925 werd een vast vrijwillig brandweerkorps opgericht. Deze autospuit was een T-Ford-chassis, waarop de al aanwezige motorspuit met paardentractie gemonteerd werd. Toen er in 1936 een heuse nieuwe Ford V8-autospuit werd afgeleverd, verhuisde de oude autospuit naar Duivendrecht. Later werd in Ouderkerk nog een aanhangmotorspuit aangeschaft, die gekoppeld werd achter een in 1953 gekochte trekker-manschappen-materieelwagen van het type DAF A41. In 1961 en 1963 werden twee nieuwe bluseenheden aangeschaft, de bekende Ford Thames-Traders.

Grote incidenten

Op een grote explosie in 1953 na, welke plaatsvond bij de in het verleden aanwezige munitiefabriek/kruitmolen aan de Amsteldijk zuid, is het nooit tot grote rampen gekomen in Ouderkerk. Een dramatische brand deed zich voor in 1946, toen bij een brand in een woonhuis aan de Sluisvaart twee kleine kinderen om het leven kwamen. Ouderkerk is enkele keren het toneel geweest van grotere branden, zoals sporthal Bindelwijk.