Blusmiddel

Het juiste blusmiddelVlam-in-de-pan

Een beginnende brand in uw woning kunt u vaak zelf blussen. Blus echter alleen zolang u zonder moeite en gevaar kunt wegkomen. Stop dus op tijd met uw bluspoging. Belangrijker is om uzelf en uw huisgenoten in veiligheid te brengen. Bedenk ook dat rook vaak giftig is. Rook inademen is dus levensgevaarlijk!

Let op:

Blus een vlam in de pan NOOIT met water!. Dat maakt het alleen maar erger. Ga ook NOOIT met de pan lopen! Vlam in de pan ontstaat door oververhitting. Dit kan zowel gebeuren op een gastoestel als op een elektrische kookplaat.

Wat je moet doen bij een vlam in de pan:

  • Zet onmiddellijk het fornuis en de afzuigkap uit.
  • Schuif het deksel van je af, over de pan. Laat deze zitten tot de vlam uit is.
  • Of gebruik een blusdeken: wikkel de bovenrand van de deken om je handen en leg hem over de pan.

Waarmee kunt u blussen?Brandblussers

Water

Vaak heeft u aan water genoeg om een beginnend brandje te blussen. Zorg dus voor een tuinslang die lang genoeg is om iedere plaats in de woning te bereiken en houd deze permanent aangesloten op de waterleiding.

Brandblusser

Er zijn verschillende soorten brandblussers. Laat uw blusser tenminste één maal per twee jaar controleren. Zo weet u zeker dat deze ook echt werkt als u hem nodig heeft.

Blusdeken

Een blusdeken is een deken van moeilijk brandbaar materiaal. Het is een handig blusmiddel als iemands kleren in brand staan en bij vlam in de pan, brand in een televisietoestel of bijvoorbeeld een brandende prullenbak. Als een brand is ontstaan in een elektrisch apparaat gebruik dan  liefst een brandblusser of blusdeken.

Zo gebruikt u een blusdekenBranddeken-vlam-in-de-pan

  • Wikkel de deken rond uw handen.
  • Leg hem op de brandhaard of wikkel hem om het slachtoffer.
  • Trek de deken goed dicht bij de hals van het slachtoffer, zodat rook en vlammen niet bij het gezicht kunnen komen.
  • Gooi de deken na gebruik weg.

Meer Informatie

Rookmelders en brandblussers (pdf)

Bron: www.brandweer.nl